Jakość
Doświadczenie
Tradycyjne
rzemiosło
Polska marka
Początek drogi naszej kawy to wybór plantacji zielonych ziaren kawowca. Kawa różni się smakiem w zależności od kraju pochodzenia. Stawiając na walory smakowe, ale również na jakość i powtarzalność - ziarna importujemy wyłącznie ze sprawdzonych plantacji.
Gdy zielone ziarna kawy dotrą do naszej palarni – rozpoczyna się proces selekcji. Ziarna są sprawdzane pod względem rozmiaru, wilgotności oraz zanieczyszczeń. Wszystko po to, aby kawa, która do Was trafia była powtarzalna. Dbamy również o Wasze młynki, aby żaden niechciany kamyk nie zniszczył żaren.
Palenie to kluczowy proces. Pomaga nam w tym piec niemieckiego producenta będącego światowym liderem w swoim fachu. Rzemieślnicze podejście do kawy związane jest nierozerwalnie z jej świeżością. Każdy rodzaj naszej kawy jest przez nas regularnie wypalany, co daje gwarancję, że trzymasz w ręku opakowanie najdoskonalszej, świeżo palonej kawy.
Wypalanie ziaren kawy zakończone jest testingiem, który pozwoli ocenić, czy osiągnęliśmy planowany efekt. Naszej palarni nie opuszcza kawa, z której nie jesteśmy w 100% dumni. Stawiamy na pełną kontrolę na każdym etapie: od oceny świeżego ziarna, poprzez stopień wypalenia, po finalne opakowanie. Podobnie jak z czekoladą, najważniejsze w naszym podejściu do kawy jest dbałość o jakość.
Nasze kawy kupisz zarówno w sklepach i kawiarniach Karmello oraz na www.karmello.pl